Williams Quintet

Passie voor kamermuziek die verder gaat
dan de traditionele kwartetten en kwintetten
Maak Kennis 

Programmavoorstel Veldtbergen Trio

Mooie en virtuoze muziek uit de Duitse Romantiek.  

 
Carl Reinecke (1824 – 1910)
Trio opus 274 (26')
I Allegro
II Ein Märchen: Andante
III Scherzo
IV Finale: Allegro


Friedrich Wilhelm Voigt (1833 – 1894)
Nocturno opus 75 (5')


Johann Sobeck (1831 – 1914)
Duo Concertant voor klarinet, hoorn en piano opus 5 (12')
Variaties op thema's uit Mozart's Don Giovanni

 

Carl Reinecke schreef het Trio opus 274 voor hoorn, klarinet en piano op 82-jarige leeftijd. Met dit trio liet Reinecke zien dat zijn creativiteit ook op latere leeftijd nog volop aanwezig was. Het eerste deel (Allegro) begint triomfantelijk met de inzet van het thema door de hoorn en wordt wat rustiger vervolgd door de piano en klarinet. Het deel vervolgt met een bijna Brahms-achtige ontwikkeling vol met ideeën en harmonieën. Het tweede deel (Ein Märchen) geeft kort de sfeer weer van een sprookje en wordt snel vervolgd door het Scherzo van het derde deel, een ritmisch en potent stukje muziek waar de hoorn een prominente rol speelt. Het stuk wordt afgesloten door het vierde deel: een Allegro. Dit laatste deel kenmerkt zich door het verfijnde toepassen van harmonieën en chromatiek, waarin Reinecke goed laat horen hoe ver zijn muzikale ideeën reikten.

De Nocturno van Friedrich Wilhelm Voigt uit 1880 is een echt rustpunt in het programma. De hoorn en klarinet spelen afzonderlijk en met elkaar mooie, romantische melodieën begeleid door de piano.

De Boheemse componist Johann Sobeck was onder andere soloklarinettist in het Theaterorkest van Baden Baden. Het merendeel van zijn composities is dan ook geschreven voor klarinet. Het Duo Concertant opus 5 uit 1880 maakt gebruik van thema’s uit Mozart’s Don Giovanni. Een herkenbaar werk met virtuoze partijen voor klarinet en hoorn.